Početna » Programi pomoći » Program stipendiranja

Program stipendiranja

 
"DORIN MOST DOBROTE" - PROGRAM ZA STIPENDIRANJE UČENIKA I STUDENATA

Program stipendiranja studenata pokrenut je 1993. godine kako bi osigurao kontinuiranu stipendiju redovnim studentima Hrvatskih sveučilišta i polaznicima srednjih škola u Republici Hrvatskoj, a kojima je to iznimno potrebito jer žive u teškim materijalnim prilikama. Dosada je dodijeljeno preko 2500 stipendija.

"Dorin most dobrote" obuhvaća:
  • Redovite stipendije Humanitarne organizacije DORA za tekuću školsku godinu, u iznosu od minimalno 500 kuna mjesečno, odnosno protuvrijednosti strane valute,
  • Individualne stipendije poduzeća zasnovane na principima poslovnog odnosa.
"Dorin most dobrote" je program stipendiranja studenata i srednjoškolaca koji omogućuje završetak studija onim studentima koji pokazuju iznimne rezultate, ne samo u učenju, već i ponašanju, društvenim aktivnostima i slično, a bez naše pomoći ne bi mogli podnijeti financijski teret školovanja. Naši dosadašnji stipendisti dolaze iz svih krajeva Hrvatske te dijela Bosne i Hercegovine. Svi naši stipendisti aktivno, kroz raznolike aktivnosti, sudjeluju u humanitarnom radu DORE, kako bi i sami osjetili i osvijestili pozitivnost dobročinstva pri pomoći osobama u potrebi.

Zašto HO DORA osobitu pažnju posvećuje programu obrazovanja?
  • PRAVO NA OBRAZOVANJE KAO TEMELJNO LJUDSKO PRAVO
Svako mlado biće mora imati pravo na obrazovanje u skladu s vlastitim intelektualnim sposobnostima. U suprotnom možemo govoriti o kršenju temeljnih ljudskih prava. Pravo na školovanje ne bi smjelo biti privilegija osnovana na ekonomskoj podlozi obitelji iz koje potiče dijete. Na žalost, još uvijek i često vidimo da iznimno nadarena djeca koja dolaze iz siromašnih i neobrazovanih obitelji ne nastavljaju školovanje i ne daje im se prilika da se znanjem i obrazovanjem bore protiv vlastitog siromaštva.
  • OBRAZOVANJE KAO STRATEGIJA GLOBALNOG RAZVOJA
Obrazovanje i djelotvorno tržište rada preduvjeti su za konkurentno tržišno gospodarstvo u europskoj državi XXI. stoljeća. Stoga je nužno povećati ulaganje u obrazovanje, te tražiti društvenu odgovornost obrazovanja za povećanje produktivnosti, konkurentnosti i poduzetničke kulture. Svatko od nas može i mora dati doprinos tom cilju i zbog toga je za ostvarenje cilja važan svaki stanovnik Hrvatske. Ipak, generatori pozitivnih procesa u tom području, upravo moraju biti važni gospodarski subjekti, kompanije koje bi i svoj osobni prosperitet trebali tražiti u visokoobrazovanim pojedincima osposobljenih za primjenu najsuvremenijih tehnologija.
  • OBRAZOVANJEM PREMA SMANJENJU SIROMAŠTVA
Prema istraživanjima Svjetske banke nizak stupanj obrazovanja je glavni razlog siromaštva u Svijetu pa tako i u našoj Domovini. Ulaganjem u obrazovanje izravno doprinosimo socijalnoj pravdi povećavanjem udjela 10% najsiromašnijih u ukupnoj raspodjeli dohotka i smanjenju postotka populacije ugrožene siromaštvom. U konačnici doprinosimo i u smanjenju jaza zaostajanja za razvijenim zemljama.
  • POTICANJE SOLIDARNOSTI
Uz jednog stalnog zaposlenika,  DORIN rad ne bi bio moguć bez čitavog niza volontera i suradnika koji daju svoj doprinos realizaciji naših programa. Članovi Upravnog odbora DORE volonteri su koji su svoju stručnost i ugled u pojedinim područjima stavili na raspolaganje potrebama naših štićenika.

U DORI stalno potičemo volonterstvo kod svih naših štićenika kako bi i u njima ugradili svijest o potrebi pomaganja drugima. Njihov angažman u radu DORINOG ureda omogućuje nam da neprestano pratimo njihov napredak u školovanju, eventualne probleme detektiramo na vrijeme i pružimo odgovarajuću pomoć.

Organiziranjem akcija "Želim biti..." u DORIN se Fond za stipendiranje prikupljaju sredstva za nastavak školovanja učenika i studenata, o čemu ovisi broj godišnjih stipendija koje DORA dodjeljuje svake školske godine.

Pozivamo sve Vas koji ste u mogućnosti da sklapanjem godišnjeg Ugovora o stipendiranju pružite potporu našem iznimno važnom programu obrazovanja kao strategije života. Vaša pomoć ovim uzornim mladim ljudima, kojima ćete omogućivši školovanje ujedno će biti njihova šansa za dostojanstven život, a svima nama čvrsti oslonac u našem hrvatskom društvu. Osigurajmo zajedno budućnost Hrvatske države!

 

Kumstvo - Stipendiranje


"Dobročinstvo je jedino blago koje se povećava dijeljenjem".
Cesare Cantu