HUMANITARNA ORGANIZACIJA DORA


Ulica kralja Zvonimira 17
10000 Zagreb
telefon 385-1-5804-300
tel/fax. 385-1-5804-333

dora@dora.hr

RAČUNI

Kunski račun
ZAGREBAČKA BANKA d.d.
HR2323600001101411967

Devizni račun
SWIFT CODE ZABA HR 2X
IBAN HR 4723 60000 1500 257396

OIB: 44808002816
MB: 0211788 
Početna » Događanja 2008-2018 » DORA u Vukovaru obilježila Dan planete Zemlje

DORA u Vukovaru obilježila Dan planete Zemlje

 
S nestrpljenjem su se štićenici, djelatnici i volonteri  DORE vozili prema Vukovaru, znajući da će ovaj 25.04. biti nezaboravan.

Posjetili smo OŠ Dragutin Tadijanović te područnu školu Lužac u kojoj su nas naši dragi prijatelji ugostili svojim domaćim delicijama onako kako to slavonci rade.

Uz kratku prigodnu predstavu djece područne škole Lužac, u kojoj učiteljica Slavica Silad (prva DORINA stipendistica, prognanica Domovinskog rata, koja se vratila u svoj Vukovar) s puno entuzijazma i divnih rezultata  prenosi najmlađima ljubav prema Domovini, prema znanju i prirodi te ih  humanitarno osvještava. Djeca ove škole sudjelovali su u Uskršnjoj akciji "Djeca za djecu DORE" i kao najmlađi humanitarci pomagali svojim manje sretnim vršnjacima iz DORE.

Zajednički smo obilježili Dan planete Zemlje, posadili smo drvo šljive u eko-vrtu, podijelili učenicima donešene poklone, školskoj knjižnici najnovije knjige, ugodno se družili s djecom, njihovim roditeljima i djelatnicima OŠ.

Položili smo vijenac cvijeća i zapalili svijeću za prve žrtve tog kraja na Križu, odali im počast molitvom.

Uputili smo u Spomen dom Ovčaru. Posjet Hrvatskom memorijalno dokumentacijskom centru Domovinskog rata vratio nas je u najstravičnija stradanja nevinih ljudi tijekom rata. Uz nezaustavljivu erupciju emocija preplavio nas je osjećaj iskrenog dostojanstvenog ponosa da je naša Hrvatska slobodna zemlja i da svi mi nikada ne smijemo zaboraviti kako je i s koliko žrtava to postala.

Bez riječi, sjedinjeni u mislima položili smo vijenac cvijeća i zapalili svijeću, uz molitvu odali počast herojima.

Posjetili smo i groblje, prošetali ulicama Vukovara, u smiraj dana uz Križ na Dunavu smo izmjenjivali doživljaje ovog posjeta, dok nas je blago sunce i prvi sumrak upozoravao na povratak u Zagreb. Krali smo vrijeme sa željom što duljeg ostanka uz mirnu Dunav čvrsto držeći suvenir golubice u rukama.

Na povratku, prolazeci fascinantno lijepim žutim cvjetnim poljima ravne Slavnonije svi mi iz DORE osjećali smo izuzetno zadovoljstvo i strastveno domoljublje koje nam je pružila dobrota naših domaćina, povjesna istina vukovarskog kraja i priroda u svojoj raskoši.

Pjevalo se do Zagreba,  uživalo u pjesmama i onim već pomalo zaboravljenim narodnim nastalim diljem Lijepe Naše. Znali smo da ćemo se vratiti, sa svima iz DORE koji danas nisu bili s nama, podijeliti s njima ovo iskustvo doživljenog.25.04. biti nezaboravan.

Posjetili smo OŠ Dragutin Tadijanović te područnu školu Lužac u kojoj su nas naši dragi prijatelji ugostili svojim domaćim delicijama onako kako to slavonci rade.

Uz kratku prigodnu predstavu djece područne škole Lužac, u kojoj učiteljica Slavica Silad (prva DORINA stipendistica, prognanica Domovinskog rata, koja se vratila u svoj Vukovar) s puno entuzijazma i divnih rezultata prenosi najmlađima ljubav prema Domovini, prema znanju i prirodi te ih humanitarno osvještava. Djeca ove škole sudjelovali su u Uskršnjoj akciji "Djeca za djecu DORE" i kao najmlađi humanitarci pomagali svojim manje sretnim vršnjacima iz DORE.

Iskreno i od srca iz DORE zahvaljujemo: Našim domaćinima, Školskoj knjizi, Lidlu, Candy Hooveru, Milsingu, gđi Humski, gsp Bevandi, gsp Palčec i svima koji su pomogli da u Vukovaru obilježimo DAN PLANETE ZEMLJA i bez kojih ne bismo bili bogatiji za ovo prekrasno iskustvo.

 
 Alen Đ.(rođen 1994.)
Živi sa samohranom majkom u Gunji od socijalne pomoći i majčinog povremenog rada. Alen je uzoran i odličan učenik. Vrlo komunikativan i aktivan u društvenom životu.
 Snježana Đ.  (rođena 1994.)dolazi iz četveročlane obitelji koja  živi skromno u Gunji od socijalne pomoći  i povremenog rada roditelja. Snježana je dobra učenica i vrlo aktivna u društvenom životu lokalne zajednice. Stipendija joj je neophodna za školski pribor i osnovnu odjeću...
 Tamara G. rođena 1996.godine u Splitu, odlična učenica 3.razreda srednje škole u Splitu. Šesteročlana obitelj živi od očeve skromne mirovine, majka nezaposlena, četvero djece se školuje. Prihod po članu je 625,00 kn/mj. Stipendija joj je neophodna za osnovne životne potrebe.
 Peteročlana obitelj iz Istre živi skromno kao podstanari, otac jedini zaposlen. Četverogodišnja kći operirala tumor na trbušnoj šupljini, trenutno je na kemoterapiji radi metastaza koje su se pojavile na drugom mjestu na tijelu. Neophodna im je novčana pomoć za najosnovnije životne potrebe i lijekove za kćer.
Peteročlana obitelj iz Virovitičko-Podravske županije  živi izrazito skromno pošto su oba roditelja nezaposlena. Jedina stalna primanja su dječji doplatak i socijalna pomoć čija sredstva nisu dovoljna za školovanje troje maloljetne djece. Potrebna im je novčana pomoć za najosnovnije životne potrebe, higijenske potrepštine i školski pribor.
 
Peteročlana obitelj iz Siska s troje  malodobne djece živi u podstanarskom stanu. Otac, hrvatski branitelj, zaposlen kao građevinski radnik  jedva uzdržava obitelj. Neophodna im je pomoć u hrani, odjeći, obući i higijenskim potrepštinama.

Kumstvo - Stipendiranje


"Dobročinstvo je jedino blago koje se povećava dijeljenjem".
Cesare Cantu