HUMANITARNA ORGANIZACIJA DORA


Ulica kralja Zvonimira 17
10000 Zagreb
tel:  385-1-5804-300
fax: 385-1-5804-333

dora@dora.hr

RAČUN

IBAN: HR2323600001101411967
SWIFT CODE:  ZABA HR 2X

OIB: 44808002816
MB: 0211788
Početna » Događanja 2008-2023 » DORA u Vukovaru obilježila Dan planete Zemlje

DORA u Vukovaru obilježila Dan planete Zemlje

 
S nestrpljenjem su se štićenici, djelatnici i volonteri  DORE vozili prema Vukovaru, znajući da će ovaj 25.04. biti nezaboravan.

Posjetili smo OŠ Dragutin Tadijanović te područnu školu Lužac u kojoj su nas naši dragi prijatelji ugostili svojim domaćim delicijama onako kako to slavonci rade.

Uz kratku prigodnu predstavu djece područne škole Lužac, u kojoj učiteljica Slavica Silad (prva DORINA stipendistica, prognanica Domovinskog rata, koja se vratila u svoj Vukovar) s puno entuzijazma i divnih rezultata  prenosi najmlađima ljubav prema Domovini, prema znanju i prirodi te ih  humanitarno osvještava. Djeca ove škole sudjelovali su u Uskršnjoj akciji "Djeca za djecu DORE" i kao najmlađi humanitarci pomagali svojim manje sretnim vršnjacima iz DORE.

Zajednički smo obilježili Dan planete Zemlje, posadili smo drvo šljive u eko-vrtu, podijelili učenicima donešene poklone, školskoj knjižnici najnovije knjige, ugodno se družili s djecom, njihovim roditeljima i djelatnicima OŠ.

Položili smo vijenac cvijeća i zapalili svijeću za prve žrtve tog kraja na Križu, odali im počast molitvom.

Uputili smo u Spomen dom Ovčaru. Posjet Hrvatskom memorijalno dokumentacijskom centru Domovinskog rata vratio nas je u najstravičnija stradanja nevinih ljudi tijekom rata. Uz nezaustavljivu erupciju emocija preplavio nas je osjećaj iskrenog dostojanstvenog ponosa da je naša Hrvatska slobodna zemlja i da svi mi nikada ne smijemo zaboraviti kako je i s koliko žrtava to postala.

Bez riječi, sjedinjeni u mislima položili smo vijenac cvijeća i zapalili svijeću, uz molitvu odali počast herojima.

Posjetili smo i groblje, prošetali ulicama Vukovara, u smiraj dana uz Križ na Dunavu smo izmjenjivali doživljaje ovog posjeta, dok nas je blago sunce i prvi sumrak upozoravao na povratak u Zagreb. Krali smo vrijeme sa željom što duljeg ostanka uz mirnu Dunav čvrsto držeći suvenir golubice u rukama.

Na povratku, prolazeci fascinantno lijepim žutim cvjetnim poljima ravne Slavnonije svi mi iz DORE osjećali smo izuzetno zadovoljstvo i strastveno domoljublje koje nam je pružila dobrota naših domaćina, povjesna istina vukovarskog kraja i priroda u svojoj raskoši.

Pjevalo se do Zagreba,  uživalo u pjesmama i onim već pomalo zaboravljenim narodnim nastalim diljem Lijepe Naše. Znali smo da ćemo se vratiti, sa svima iz DORE koji danas nisu bili s nama, podijeliti s njima ovo iskustvo doživljenog.25.04. biti nezaboravan.

Posjetili smo OŠ Dragutin Tadijanović te područnu školu Lužac u kojoj su nas naši dragi prijatelji ugostili svojim domaćim delicijama onako kako to slavonci rade.

Uz kratku prigodnu predstavu djece područne škole Lužac, u kojoj učiteljica Slavica Silad (prva DORINA stipendistica, prognanica Domovinskog rata, koja se vratila u svoj Vukovar) s puno entuzijazma i divnih rezultata prenosi najmlađima ljubav prema Domovini, prema znanju i prirodi te ih humanitarno osvještava. Djeca ove škole sudjelovali su u Uskršnjoj akciji "Djeca za djecu DORE" i kao najmlađi humanitarci pomagali svojim manje sretnim vršnjacima iz DORE.

Iskreno i od srca iz DORE zahvaljujemo: Našim domaćinima, Školskoj knjizi, Lidlu, Candy Hooveru, Milsingu, gđi Humski, gsp Bevandi, gsp Palčec i svima koji su pomogli da u Vukovaru obilježimo DAN PLANETE ZEMLJA i bez kojih ne bismo bili bogatiji za ovo prekrasno iskustvo.

 

Kumstvo - Stipendiranje


"Dobročinstvo je jedino blago koje se povećava dijeljenjem".
Cesare Cantu