HUMANITARNA ORGANIZACIJA DORA


Ulica kralja Zvonimira 17
10000 Zagreb
tel:  385-1-5804-300
fax: 385-1-5804-333

dora@dora.hr

RAČUN

IBAN: HR2323600001101411967
SWIFT CODE:  ZABA HR 2X

OIB: 44808002816
MB: 0211788
Početna » Događanja 2008-2023 » DORA obilježila Dan planeta Zemlje u Vukovaru

DORA obilježila Dan planeta Zemlje u Vukovaru

 
S nestrpljenjem su se štićenici, roditelji, djelatnici i volonteri DORE vozili prema Vukovaru, znajući da će ovaj 23.04. biti nezaboravan.

Posjetili smo područnu školu Lužac, OŠ Dragutin Tadijanović koja proslavlja 50-tu godišnjicu. U PŠ Lužac su nas naši dragi prijatelji ugostili svojim domaćim delicijama onako kako to slavonci rade. Neprekidno su se izmjenjivale slane i slatke delicije pomno odabrane za nas.

Gđa Slavica Siladi (prva DORINA stipendistica, prognanica Domovinskog rata, koja se vratila u svoj Vukovar) – danas učiteljica u PŠ Lužac, s puno entuzijazma i divnih rezultata prenosi najmlađima ljubav prema Domovini, prema znanju i prirodi te ih humanitarno osvještava. Djeca ove škole sudjelovali su u Uskršnjoj akciji "Djeca za djecu DORE" i kao najmlađi humanitarci pomagali svojim manje sretnim vršnjacima iz DORE.

Obilježili smo zajednički Dan planete Zemlje, posadili smo sadnice u eko-vrtu, podijelili učenicima donešene poklone, školskoj knjižnici knjige i poklon za 50-tu godišnjicu, ugodno se družili s djecom, njihovim roditeljima i djelatnicima OŠ kao i svih dosadašnjih godina.

Položili smo vijenac cvijeća i zapalili svijeću za žrtve tog kraja na Križu kod Lušca, odali im počast molitvom.

Uputili smo se u Vukovarsku bolnicu na Mjesto sjećanja. Vođeni kroz ovaj muzej, prošli smo hodnicima i improviziranim bolničkim sobama i ostali bez riječi....

Pošli smo na Ovčaru. Posjet Hrvatskom memorijalno dokumentacijskom centru Domovinskog rata vratio nas je u najstravičnija stradanja nevinih ljudi tijekom rata. Uz nezaustavljivu erupciju emocija  preplavio nas je osjećaj iskrenog dostojanstvenog ponosa da je naša Hrvatska slobodna zemlja i da svi mi nikada ne smijemo zaboraviti kako je i s koliko žrtava to postala.

Tiho, sjedinjeni u  mislima položili smo vijenac cvijeća i zaplali svijeću, uz molitvu odali počast herojima.

Posjetili smo i Memorijalno groblje žrtava Domovinskog rata, stajali u podnožju Vodotornja, prošetali ulicama Vukovara, a u smiraj dana uz Križ na Dunavu izmjenjivali smo utiske s doživljenog posjeta i obilazaka. Prvi sumrak upozoravao je na povratak u Zagreb. Krali smo vrijeme sa željom što duljeg ostanka uz mirni Dunav čvrsto držeći suvenir golubice u rukama.

Na povratku, svi mi iz DORE osjećali smo izuzetno zadovoljstvo i strastveno domoljublje koje nam je pružila dobrota naših domaćina, povjesna istina Vukovarskog kraja i nepregledna ravnica u svojoj raskoši.

Znali smo da ćemo se vratiti, sa svima iz DORE koji danas nisu bili s nama, podijeliti s njima  ovo iskustvo doživljenog... jer Vukovar je zauvijek biti u našim srcima.

Iskreno zahvaljujemo: našim domaćinima, ZgbHoldingu - ZET-u, Školskoj knjizi, Offertisimi, Pounju, Milsingu, obitelji Meštrović-Matić, obitelji Gavez, gđi Humski, gsp Palčecu, mladima HSS-a Dubrava i svima koji su pomogli da u Vukovaru  obilježimo DAN PLANETE ZEMLJA i bez kojih ne bismo bili bogatiji za ovo prekrasno iskustvo.

 

Kumstvo - Stipendiranje


"Dobročinstvo je jedino blago koje se povećava dijeljenjem".
Cesare Cantu