HUMANITARNA ORGANIZACIJA DORA


Ulica kralja Zvonimira 17
10000 Zagreb
telefon 385-1-5804-300
tel/fax. 385-1-5804-333

dora@dora.hr

RAČUNI

Kunski račun
ZAGREBAČKA BANKA d.d.
HR2323600001101411967

Devizni račun
SWIFT CODE ZABA HR 2X
IBAN HR 4723 60000 1500 257396

OIB: 44808002816
MB: 0211788 
Početna » Događanja 2008-2016 » Dan planete Zemlja u srcu Like

Dan planete Zemlja u srcu Like

 
Obilježavanjem Dana planete Zemlja u srcu Like, u subotu, 09.04.2011. štićenici i volonteri HO DORA posjetili su Liku i upoznali se s okolicom Gospića, Smiljana i Perušića – rodnog kraja hrvatskih velikana.

U Dom dr. Ante Starčevića u Velikom žitniku dočekali su nas obučeni u ličke nošnje vodići koji su kratkim povjesnim osvrtom i demonstracijom zaboravljenih vještina učinili posjet rodnoj kući “Oca domovine“ nezaboravnim.

 

Slijedila je vožnja kroz pašnjake prepunih stada ovaca koje su mirno pasle do Memorijanog centra Nikola Tesla u Smiljanu, gdje smo vođeni kroz ovaj multidisciplinarni centar  bez daha i treptaja osjetili na trenutak dio genijalnosti Nikole Tesle, “čovjeka koji je izmislio 20. stoljeće’’.

Na putu do naših domaćina opet  bezbroj stada ovaca na pašnjacima koje su nas tako dojmile, da će nam fotografija ovaca ostati bezvremenski podsjetnik.

Srdačno i veselo dočeklali su nas domaćini, učenici i djelatnici Osnovne škole „dr. Ante Starčević“ Pazarište Klanac, škole stare 170 godina. Poslije prigodnog programa najmlađih, izmjeni poklona i toplih riječi, sadili smo čemprese u školskom dvorištu kao simbolu  prijateljstva DORE i djece  ovog prekrasnog  dijela naše domovine obilježavajući „Dan planete Zemlja“. Nakon ličkog obilatog ručka i druženja s djecom i djelatnicima škole, posjetili smo Gospić te uz spomenik stradalnicima Domovinskog rata, položili vijenac, zapalili svijeće i uz zajedničku molitvu odali počast herojima.

 

Prepuni utisaka, dobro raspoloženi, zahvalni domaćinima i svim divnim ljudima koji su nam omogućili ovaj posjet Lici, prepričavali smo dojmove vozeći se u suton prema Zagebu, ali  sigurni da ćemo se opet vratiti  u ovaj prekrasan dio naše Hrvatske.

Od srca zahvaljujemo našim dobročiniteljima i donatorima: svim pojedincima, MORH-u, Hrvatskim šumama, Školskoj knjizi, dm-u,Franck-u, Milsingu,  TZ grada Zagreba, MC Nikola Tesla, Državnom arhivu Gospić i posebice svoj djeci i djelatnicima OŠ „dr.Ante Starčević“  Bez Vas  bismo ostali zakinuti  za ovaj nezaboravan doživljaj i povjesno  iskustvo.

 
 Silvester B.(1994.)
dolazi iz peteročlane obitelji iz Gunje koja živi skromno od obiteljske mirovine. Kuća im je nastradala u poplavi. Oba roditelja su narušenog zdravlja. Silvester je odličan  student. Stipendija  mu  je neophodna u ovom teškom razdoblju života.
 Alen Đ.(rođen 1994.)
Živi sa samohranom majkom u Gunji od socijalne pomoći i majčinog povremenog rada. Alen je uzoran i odličan učenik. Vrlo komunikativan i aktivan u društvenom životu.
 Snježana Đ.  (rođena 1994.)dolazi iz četveročlane obitelji koja  živi skromno u Gunji od socijalne pomoći  i povremenog rada roditelja. Snježana je dobra učenica i vrlo aktivna u društvenom životu lokalne zajednice. Stipendija joj je neophodna za školski pribor i osnovnu odjeću...
 Tamara G. rođena 1996.godine u Splitu, odlična učenica 3.razreda srednje škole u Splitu. Šesteročlana obitelj živi od očeve skromne mirovine, majka nezaposlena, četvero djece se školuje. Prihod po članu je 625,00 kn/mj. Stipendija joj je neophodna za osnovne životne potrebe.
 Hana Ruth L.-rođena 1999. u Rijeci, odlična učenica srednje glazbene škole.  Otac preminuo,šesteročlana obitelj živi od majčine mirovine.
Četvero djece se školuje, najstariji brat nezaposlen. Prihod po članu je 480,00 kn/mj.
 Peteročlana obitelj iz Istre živi skromno kao podstanari, otac jedini zaposlen. Četverogodišnja kći operirala tumor na trbušnoj šupljini, trenutno je na kemoterapiji radi metastaza koje su se pojavile na drugom mjestu na tijelu. Neophodna im je novčana pomoć za najosnovnije životne potrebe i lijekove za kćer.
Peteročlana obitelj iz Virovitičko-Podravske županije  živi izrazito skromno pošto su oba roditelja nezaposlena. Jedina stalna primanja su dječji doplatak i socijalna pomoć čija sredstva nisu dovoljna za školovanje troje maloljetne djece. Potrebna im je novčana pomoć za najosnovnije životne potrebe, higijenske potrepštine i školski pribor.
 
Umirovljena baka iz Zagreba skrbi o troje unučadi, od kojih se dvoje još školuje.Žive od skromne bakine mirovine i  socijalne pomoći. Nemaju ni najosnovnije za život, pred isključenjem im je struja i plin.Neophodna im je pomoć u hrani i higijenskim potrepštinama.
Studentica II.godine fakulteta u Puli, živi kao podstanar u stanu u kojemu je nedavno radi prije napravljenih dugova isključena struja te joj je time otežano učenje.  Njena teško bolesna majka živi od invalidske mirovine od 900 kn što joj nije dovoljno za troškove života,lijekove i školovanje kćeri. Neophodna im je financijska pomoć i pomoć u higijenskim potrepštinama.
Peteročlana obitelj iz Siska s troje  malodobne djece živi u podstanarskom stanu. Otac, hrvatski branitelj, zaposlen kao građevinski radnik  jedva uzdržava obitelj. Neophodna im je pomoć u hrani, odjeći, obući i higijenskim potrepštinama.

Kumstvo - Stipendiranje


"Dobročinstvo je jedino blago koje se povećava dijeljenjem".
Cesare Cantu