HUMANITARNA ORGANIZACIJA DORA


Ulica kralja Zvonimira 17
10000 Zagreb
tel:  385-1-5804-300
fax: 385-1-5804-333

dora@dora.hr

RAČUN

IBAN: HR2323600001101411967
SWIFT CODE:  ZABA HR 2X

OIB: 44808002816
MB: 0211788
Početna » Događanja 2008-2023 » Dan planete Zemlja u srcu Like

Dan planete Zemlja u srcu Like

 
Obilježavanjem Dana planete Zemlja u srcu Like, u subotu, 09.04.2011. štićenici i volonteri HO DORA posjetili su Liku i upoznali se s okolicom Gospića, Smiljana i Perušića – rodnog kraja hrvatskih velikana.

U Dom dr. Ante Starčevića u Velikom žitniku dočekali su nas obučeni u ličke nošnje vodići koji su kratkim povjesnim osvrtom i demonstracijom zaboravljenih vještina učinili posjet rodnoj kući “Oca domovine“ nezaboravnim.

 

Slijedila je vožnja kroz pašnjake prepunih stada ovaca koje su mirno pasle do Memorijanog centra Nikola Tesla u Smiljanu, gdje smo vođeni kroz ovaj multidisciplinarni centar  bez daha i treptaja osjetili na trenutak dio genijalnosti Nikole Tesle, “čovjeka koji je izmislio 20. stoljeće’’.

Na putu do naših domaćina opet  bezbroj stada ovaca na pašnjacima koje su nas tako dojmile, da će nam fotografija ovaca ostati bezvremenski podsjetnik.

Srdačno i veselo dočeklali su nas domaćini, učenici i djelatnici Osnovne škole „dr. Ante Starčević“ Pazarište Klanac, škole stare 170 godina. Poslije prigodnog programa najmlađih, izmjeni poklona i toplih riječi, sadili smo čemprese u školskom dvorištu kao simbolu  prijateljstva DORE i djece  ovog prekrasnog  dijela naše domovine obilježavajući „Dan planete Zemlja“. Nakon ličkog obilatog ručka i druženja s djecom i djelatnicima škole, posjetili smo Gospić te uz spomenik stradalnicima Domovinskog rata, položili vijenac, zapalili svijeće i uz zajedničku molitvu odali počast herojima.

 

Prepuni utisaka, dobro raspoloženi, zahvalni domaćinima i svim divnim ljudima koji su nam omogućili ovaj posjet Lici, prepričavali smo dojmove vozeći se u suton prema Zagebu, ali  sigurni da ćemo se opet vratiti  u ovaj prekrasan dio naše Hrvatske.

Od srca zahvaljujemo našim dobročiniteljima i donatorima: svim pojedincima, MORH-u, Hrvatskim šumama, Školskoj knjizi, dm-u,Franck-u, Milsingu,  TZ grada Zagreba, MC Nikola Tesla, Državnom arhivu Gospić i posebice svoj djeci i djelatnicima OŠ „dr.Ante Starčević“  Bez Vas  bismo ostali zakinuti  za ovaj nezaboravan doživljaj i povjesno  iskustvo.

 

Kumstvo - Stipendiranje


"Dobročinstvo je jedino blago koje se povećava dijeljenjem".
Cesare Cantu