HUMANITARNA ORGANIZACIJA DORA


Ulica kralja Zvonimira 17
10000 Zagreb
telefon 385-1-5804-300
tel/fax. 385-1-5804-333

dora@dora.hr

RAČUNI

Kunski račun
ZAGREBAČKA BANKA d.d.
HR2323600001101411967

Devizni račun
SWIFT CODE ZABA HR 2X
IBAN HR 4723 60000 1500 257396

OIB: 44808002816
MB: 0211788 
Početna » Događanja 2008-2018 » DAN PLANETE ZEMLJA – S DOROM NA OTOK KRK

DAN PLANETE ZEMLJA – S DOROM NA OTOK KRK

 
U subotu 21.04.2012. posjetili smo otok Krk, povodom tradicionalnog obilježavanja "Dana planete Zemlja"

Svake godine DORA tradicionalno obilježi "Dan planete Zemlja". Organiziramo zajednički izlet djece o kojoj skrbi DORA (našim štićenicima), volontera (bez kojih ne bi bili u mogućnosti organizirati razne akcije) i sponzora i dobročinitelja na odredište vezano za povijest i kulturu naše Domovine.

Dolazak u Jurandvor, topla dobrodošlica domaćina i stručna objašnjenja kulturno povjesnog značaja Bašćanske ploče u predivnoj crkvici Sv. Lucije ostavili su nas bez daha. Zapalivši svijeću kraj Bašćanske ploče osjetili smo ponos na svoj hrvatski jezik. Saznali smo interesantne podatke o povjesti i znamenitosti otoka Krka, posebice općine Baška, o načinu života, o bogatstvima, posebnostima....

S iskrenim veseljem zasadili smo zajedno s prekrasnim domaćinima drvo masline – simbola prijateljstva i mira obilježavajući Dan planete Zemlja  i ljubavi prema prirodi koja nas je očarala svojom ljepotom na ovom važnom povjesnom mjestu hrvatske baštine.

Uputili smo se zavjetnim stubama u hodočasničko svetište Majke Božje Goričke i stigavši na odredište zanijemili od  ljepote preksrasnog pogleda na bašćansku dolinu, okolne planine, more i Velebit. Ovo svetište produhovljenog posebnog mira i tišine nadahnulo nas je i duhovno ispunilo; zapalili smo svijeću i izmolili. S ovog mjesta utiske smo prenijeli uživo u radio emisiju HR 2. Nakon ručka bilo je teško poći dalje s ovog prekrasnog mjesta.

Stigavši u Bašku okupanu suncem i ugledavši tirkizno more začuo se uzvik oduševljenja svih, posebice onih koji su prvi put vidjeli more i doživjeli čaroliju prirode. Veselje i radost na plaži, ugodna šetnja i opuštanje godila je svima. Prepunih džepova kamenčića s plaže,  mališani  su   pokazala želju da prenesu dio ljepote u svoj Vukovar i podijele ih sa svojim školarcima iz Lužca.

Grad Krk  svojom ljepotom i snagom na kraju ovog  našeg putovanja nikoga nije ostavio ravnodušnim,  a istovremeno svi su znali da je to samo mali dio čari ovog Zlatnog otoka. Još svježi utisci miješali su se u isprekidanim rečenicama ali i jasno pokazivali da se baš svi žele  ponovo vratiti.........

Sretni smo i ponosni da smo ostvarili nekoliko  važnih ciljeva našeg izleta. Uz ugodno druženje svih nas okupljenih u veliku DORINU obitelj, sadnjom drveta masline "zasadili " smo prijateljstvo naše djece i mladih sa žiteljima otoka Krka, naglašavajući važnost  čuvanja i održavanja  prirode čime  smo obilježili Dan planete Zemlja.  Ujedno smo štićenicima DORE omogućili posjet  kulturno povjesnim  hrvatskim baštinoma i ljepotama onih  mjesta na koja oni nisu u mogućnosti sami otići.

Iskreno i od srca zahvaljujemo na pomoći, suradnji, potpori i dobročinstvu:

našim divnim domaćinima: gosp. Toni Juranić , načelniku općine Baška, gđa Majda Šale dir. TZ Baška, gđa Dana Kružić dir. AZ Jurandvor, vlč. Robert Zubović iz Župnog uredu Krka, vlč. Marinko Barbis iz svetišta M.B. Gorička, gosp. Dario Vasilić, gradonačelniku Krka te  Velebit toursu, AWTu, Francku, Jamnici, Dj. vrtiću Malešnica, novinarki HR2...... i svima Vama koji ste pomogli da na otoku Krku obilježimo Dan planeta Zemlja  jer bez Vaše pomoći  ne bismo bili bogatiji za ovo prekrasno iskustvo.

Srdačno iz DORE.


 
 Alen Đ.(rođen 1994.)
Živi sa samohranom majkom u Gunji od socijalne pomoći i majčinog povremenog rada. Alen je uzoran i odličan učenik. Vrlo komunikativan i aktivan u društvenom životu.
 Snježana Đ.  (rođena 1994.)dolazi iz četveročlane obitelji koja  živi skromno u Gunji od socijalne pomoći  i povremenog rada roditelja. Snježana je dobra učenica i vrlo aktivna u društvenom životu lokalne zajednice. Stipendija joj je neophodna za školski pribor i osnovnu odjeću...
 Tamara G. rođena 1996.godine u Splitu, odlična učenica 3.razreda srednje škole u Splitu. Šesteročlana obitelj živi od očeve skromne mirovine, majka nezaposlena, četvero djece se školuje. Prihod po članu je 625,00 kn/mj. Stipendija joj je neophodna za osnovne životne potrebe.
 Peteročlana obitelj iz Istre živi skromno kao podstanari, otac jedini zaposlen. Četverogodišnja kći operirala tumor na trbušnoj šupljini, trenutno je na kemoterapiji radi metastaza koje su se pojavile na drugom mjestu na tijelu. Neophodna im je novčana pomoć za najosnovnije životne potrebe i lijekove za kćer.
Peteročlana obitelj iz Virovitičko-Podravske županije  živi izrazito skromno pošto su oba roditelja nezaposlena. Jedina stalna primanja su dječji doplatak i socijalna pomoć čija sredstva nisu dovoljna za školovanje troje maloljetne djece. Potrebna im je novčana pomoć za najosnovnije životne potrebe, higijenske potrepštine i školski pribor.
 
Peteročlana obitelj iz Siska s troje  malodobne djece živi u podstanarskom stanu. Otac, hrvatski branitelj, zaposlen kao građevinski radnik  jedva uzdržava obitelj. Neophodna im je pomoć u hrani, odjeći, obući i higijenskim potrepštinama.

Kumstvo - Stipendiranje


"Dobročinstvo je jedino blago koje se povećava dijeljenjem".
Cesare Cantu