HUMANITARNA ORGANIZACIJA DORA


Ulica kralja Zvonimira 17
10000 Zagreb
telefon 385-1-5804-300
tel/fax. 385-1-5804-333

dora@dora.hr

RAČUNI

Kunski račun
ZAGREBAČKA BANKA d.d.
HR2323600001101411967

Devizni račun
SWIFT CODE ZABA HR 2X
IBAN HR 4723 60000 1500 257396

OIB: 44808002816
MB: 0211788 
Početna » Događanja 2008-2018 » Održana Večer DORE u HNK s plesnom izvedbom Ansambla LADO „Antologija“

Održana Večer DORE u HNK s plesnom izvedbom Ansambla LADO „Antologija“

 
           
Tradicionalna humanitarna Večer Dore  održana je u srijedu, 07.03.2018. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu uz plesnu izvedbu Ansambla Lado pod nazivom „Antologija“ pod  visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, Kolinde Grabar-Kitarović  i gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića.
 

Sav prikupljeni prihod uplaćen je u Fond za stipendiranje srednjoškolaca i studenata koji dolaze iz socijalno ranjivih obitelji  u okviru  programa "Želim biti..." za tekuću 2017./2018. školsku/akademsku godinu.  DORA je odobrila 85 stipendija za srednjoškolce i studente  u ukupnom iznosu od preko 600.000 kn koji se školuju i studiraju diljem Hrvatske. 

Svojim dolaskom, svečanost su uveličali izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, gosp. Ivica Lovrić, izaslanica Predsjednika Sabora, gđa. Vesna Bedeković, gosp. Davor Ivo Stier, zastupnik u Hrvatskom Saboru,  gosp. Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede sa suprugom, doc. dr. sc. Goran Marić, ministar državne imovine sa suprugom, Luka Burilović, predsjednik HGK sa suprugom; državni tajnici, predstavnici Gradskih ureda, članice i članovi DORE, volonteri, štićenici te brojni uzvanici iz gospodarskog, društvenog i kulturnog života RH.
 
Zahvaljujemo se svima koji su došli podržati DORU kao i njen strateški cilj da se dugoročno borimo zajedno protiv siromaštva među djecom i mladima, da promičemo njihovo pravovremeno i kontinuirano obrazovanje, da sprječavamo njihov preuranjeni izlazak iz sustava obrazovanja i školovanja, naročito srednjoškolskog  koje nažalost još nije obvezno u Republici Hrvatskoj.
 
Posebno se  zahvaljujemo Ansamblu LADO koji je uz podršku Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu poklonio  divan koncert hrvatske folklorne baštine pod nazivom „Antologija“. Zahvaljujemo se gospodinu Krešimiru Dabi, ravnatelju Ansambla LADO i gospođi Dubravki Vrgoč, intendantici Hrvatskog narodnog kazališta koji su velikodušno pomogli DORINE programe pomoći mladima.
 
LADO nas je,  sa svojih 37 plesača koji su  koji su ujedno i vrhunski pjevači, te 14 virtuoznih glazbenika koji sviraju na preko 50 različitih instrumenata, u nešto više od sat vremena, pjesmom, plesom, glazbom i tradicijskim ruhom proveo  našom prekrasnom zemljom.
Tako smo na samom početku vidjeli koreografiju pod nazivom Ladarke, odnosno djevojački ophod za vrijeme Ivanja, da bi ubrzo nakon toga čuli i vidjeli ples s našeg najvećeg otoka Krka. LADO nas je zatim odveo na jug i predstavio stare splitske plesove, a nakon toga posjetili smo i slikovitu Baranju, na krajnjem istoku Hrvatske.
Koncert je završio  prekrasnim plesovima bunjevačkih Hrvata. Osim gromskih glasova, tradicijskih instrumenata, imali smo priliku vidjeti i izvorne narodne nošnje, muzejske primjerke koje nose umjetnici, a koji su samo dio Ladove riznice koja broji preko 1500 različitih kompleta.
 
Hrvatsko društvo skladatelja- HDS ZAMP se velikodušno odreklo bilo kakvih naknada za javbnu izvedbu glazbenih djela na koncertu u koristi DORINOG Fonda za stipendiranje srednjoškolaca i studenata te im se ovom prilikom svi iz DORE zahvaljujemo.

 

 Alen Đ.(rođen 1994.)
Živi sa samohranom majkom u Gunji od socijalne pomoći i majčinog povremenog rada. Alen je uzoran i odličan učenik. Vrlo komunikativan i aktivan u društvenom životu.
 Snježana Đ.  (rođena 1994.)dolazi iz četveročlane obitelji koja  živi skromno u Gunji od socijalne pomoći  i povremenog rada roditelja. Snježana je dobra učenica i vrlo aktivna u društvenom životu lokalne zajednice. Stipendija joj je neophodna za školski pribor i osnovnu odjeću...
 Tamara G. rođena 1996.godine u Splitu, odlična učenica 3.razreda srednje škole u Splitu. Šesteročlana obitelj živi od očeve skromne mirovine, majka nezaposlena, četvero djece se školuje. Prihod po članu je 625,00 kn/mj. Stipendija joj je neophodna za osnovne životne potrebe.
 Peteročlana obitelj iz Istre živi skromno kao podstanari, otac jedini zaposlen. Četverogodišnja kći operirala tumor na trbušnoj šupljini, trenutno je na kemoterapiji radi metastaza koje su se pojavile na drugom mjestu na tijelu. Neophodna im je novčana pomoć za najosnovnije životne potrebe i lijekove za kćer.
Peteročlana obitelj iz Virovitičko-Podravske županije  živi izrazito skromno pošto su oba roditelja nezaposlena. Jedina stalna primanja su dječji doplatak i socijalna pomoć čija sredstva nisu dovoljna za školovanje troje maloljetne djece. Potrebna im je novčana pomoć za najosnovnije životne potrebe, higijenske potrepštine i školski pribor.
 
Peteročlana obitelj iz Siska s troje  malodobne djece živi u podstanarskom stanu. Otac, hrvatski branitelj, zaposlen kao građevinski radnik  jedva uzdržava obitelj. Neophodna im je pomoć u hrani, odjeći, obući i higijenskim potrepštinama.

Kumstvo - Stipendiranje


"Dobročinstvo je jedino blago koje se povećava dijeljenjem".
Cesare Cantu