HUMANITARNA ORGANIZACIJA DORA


Ulica kralja Zvonimira 17
10000 Zagreb
tel:  385-1-5804-300
fax: 385-1-5804-333

dora@dora.hr

RAČUN

IBAN: HR2323600001101411967
SWIFT CODE:  ZABA HR 2X

OIB: 44808002816
MB: 0211788
Početna » Događanja 2008-2023 » Održana Večer DORE u HNK s plesnom izvedbom Ansambla LADO „Antologija“

Održana Večer DORE u HNK s plesnom izvedbom Ansambla LADO „Antologija“

 
           
Tradicionalna humanitarna Večer Dore  održana je u srijedu, 07.03.2018. u Hrvatskom narodnom kazalištu u Zagrebu uz plesnu izvedbu Ansambla Lado pod nazivom „Antologija“ pod  visokim pokroviteljstvom Predsjednice RH, Kolinde Grabar-Kitarović  i gradonačelnika Grada Zagreba, Milana Bandića.
 

Sav prikupljeni prihod uplaćen je u Fond za stipendiranje srednjoškolaca i studenata koji dolaze iz socijalno ranjivih obitelji  u okviru  programa "Želim biti..." za tekuću 2017./2018. školsku/akademsku godinu.  DORA je odobrila 85 stipendija za srednjoškolce i studente  u ukupnom iznosu od preko 600.000 kn koji se školuju i studiraju diljem Hrvatske. 

Svojim dolaskom, svečanost su uveličali izaslanik gradonačelnika Grada Zagreba, gosp. Ivica Lovrić, izaslanica Predsjednika Sabora, gđa. Vesna Bedeković, gosp. Davor Ivo Stier, zastupnik u Hrvatskom Saboru,  gosp. Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede sa suprugom, doc. dr. sc. Goran Marić, ministar državne imovine sa suprugom, Luka Burilović, predsjednik HGK sa suprugom; državni tajnici, predstavnici Gradskih ureda, članice i članovi DORE, volonteri, štićenici te brojni uzvanici iz gospodarskog, društvenog i kulturnog života RH.
 
Zahvaljujemo se svima koji su došli podržati DORU kao i njen strateški cilj da se dugoročno borimo zajedno protiv siromaštva među djecom i mladima, da promičemo njihovo pravovremeno i kontinuirano obrazovanje, da sprječavamo njihov preuranjeni izlazak iz sustava obrazovanja i školovanja, naročito srednjoškolskog  koje nažalost još nije obvezno u Republici Hrvatskoj.
 
Posebno se  zahvaljujemo Ansamblu LADO koji je uz podršku Hrvatskog narodnog kazališta u Zagrebu poklonio  divan koncert hrvatske folklorne baštine pod nazivom „Antologija“. Zahvaljujemo se gospodinu Krešimiru Dabi, ravnatelju Ansambla LADO i gospođi Dubravki Vrgoč, intendantici Hrvatskog narodnog kazališta koji su velikodušno pomogli DORINE programe pomoći mladima.
 
LADO nas je,  sa svojih 37 plesača koji su  koji su ujedno i vrhunski pjevači, te 14 virtuoznih glazbenika koji sviraju na preko 50 različitih instrumenata, u nešto više od sat vremena, pjesmom, plesom, glazbom i tradicijskim ruhom proveo  našom prekrasnom zemljom.
Tako smo na samom početku vidjeli koreografiju pod nazivom Ladarke, odnosno djevojački ophod za vrijeme Ivanja, da bi ubrzo nakon toga čuli i vidjeli ples s našeg najvećeg otoka Krka. LADO nas je zatim odveo na jug i predstavio stare splitske plesove, a nakon toga posjetili smo i slikovitu Baranju, na krajnjem istoku Hrvatske.
Koncert je završio  prekrasnim plesovima bunjevačkih Hrvata. Osim gromskih glasova, tradicijskih instrumenata, imali smo priliku vidjeti i izvorne narodne nošnje, muzejske primjerke koje nose umjetnici, a koji su samo dio Ladove riznice koja broji preko 1500 različitih kompleta.
 
Hrvatsko društvo skladatelja- HDS ZAMP se velikodušno odreklo bilo kakvih naknada za javbnu izvedbu glazbenih djela na koncertu u koristi DORINOG Fonda za stipendiranje srednjoškolaca i studenata te im se ovom prilikom svi iz DORE zahvaljujemo.

 

Kumstvo - Stipendiranje


"Dobročinstvo je jedino blago koje se povećava dijeljenjem".
Cesare Cantu